PORTUGÁLIÁBA UTAZÓK FIGYELMÉBE!

Felhívjuk Portugáliába látogató állampolgáraink figyelmét arra, hogy az utóbbi időszakban megnövekedett a zsebtolvajlások és a gépkocsi-feltörések száma, különösen a nagyvárosokban és a turisták által tömegesen látogatott helyeken (éttermek teraszai, strandok, látványosságok). Javasoljuk, hogy útleveleikről, személyi igazolványaikról készítsenek előre fénymásolatokat, az okmányokat biztonságos helyre tegyék (pl. széf), városnézésre, kirándulásra vezetői engedélyt vigyenek magukkal személyazonosságuk igazolására! A zsebtolvajok észrevétlenül, hátizsák zipzárját lehúzva tudják kivenni a tárcát a táskából.

Van példa az ún. „banda-módszerre” is (elsősorban a lisszaboni metróvonalon): amíg egy-két bandatag eltereli a figyelmet, a többiek kirabolják a kiszemeltet, vagy zsebtolvajlás fenti módszerét használják.
A táskáikba értéket NE rakjanak, iratmásolatokat és vezetői engedélyt, bankkártyát elővigyázatosabb nyakba akasztható tokba, vagy elölről hozzáférhető, megfelelően rögzített, ruha alá rejthető övtáskába helyezni.

A gépkocsi-feltörések esetében jellemző, hogy a helyi rendszám sem téveszti meg az elkövetőket, így bérautó használata esetén is körültekintően parkoljanak, bőröndöket, okmányokat, értéktárgyaikat NE hagyják az autóban felügyelet nélkül és vezetés közben is célszerű az ajtókat zárva tartani!

COVID-19 - információk: Jelenleg PCR-teszt és oltási igazolás nélkül be lehet utazni Portugáliába, de kérjük, utazás előtt minden esetben látogassák meg a helyi hatóságok alábbi, hivatalos oldalait:

Portugália vonatkozásában: https://www.acm.gov.pt/-/covid-19-medidas-orientacoes-e-recomendacoes
Madeira: https://www.madeira.gov.pt
Azori-szigetek: https://destinoseguro.azores.gov.pt

Megkérjük tisztelt Ügyfeleinket arra, hogy Nagy-Britannián keresztül történő, Portugáliát érintő be-,ki, és átutazás előtt szíveskedjenek tájékozódni okmányaik megfeleltethetőségéről és gondoskodjanak érvényes útiokmányról!

__________________________________________________________________________________

Nagykövetségünk konzuli kerületéhez Portugália, Zöld-foki Köztársaság és Bissau-Guinea tartozik. Az országok nevére kattintva megtekinthetők a Konzuli Szolgálat oldalán folyamatosan frissített utazási tanácsok, országinformációk. Kérjük, utazásuk megkezdése előtt szíveskedjenek tájékozódni a célország biztonsági, egészségügyi helyzetéről, illetve, a beutazási feltételekről. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy az utazás, annak elhalasztása, valamint a külföldön tartózkodás szándéka egyéni felelősség, a Konzuli Szolgálat oldalai az objektív döntéshozatalban segítik a tájékozódást.
Biztosítás nélkül semmiképpen sem tervezzenek külföldre utazást!

Akár rövidebb, akár hosszabb távon kívánnak külföldön tartózkodni, javasoljuk a konzuli védelemre való regisztrálást és a Konzinfo Utazom alkalmazás mobiltelefonra való letöltését. Az ingyenes alkalmazás révén gyorsan és egyszerűen tájékozódhat a naprakész utazási tanácsokról, felkészülhet utazására, szükség esetén az alkalmazás értesítést küld válsághelyzet esetén.